Haarporositeit

Alle informatie die je nodig hebt omtrent de conditie van je haar, kun je afleiden door enkel naar je haar te kijken. De conditie van de strengen vertelt je meer dan je je zou kunnen voorstellen.

Ontdek het zelf, en leer het geheim van haarporositeit!

Om erachter te komen wat je haar nodig heeft, kun je vele handboeken doornemen. Toch zal geen van deze het concept van haarporositeit uitleggen, iets wat hier van groot belang is. Immers, de porositeit vertelt je welke voedende ingrediënten je nodig hebt voor je haar, dus welk product je zou moeten kiezen. Termen als “beschadigd haar” of “fijn haar” zijn niet accuraat genoeg. In plaats van nog een handboek doornemen om niets te leren, kun je beter kennismaken met de porositeit van je haar.

Beschadigd haar

Wat is de porositeit?

Haar is gemaakt van het onderhuidse deel en het deel dat uit je huid groeit. In je huid zitten haarfollikels en haarzakjes, die constant voeding nodig hebben. De schacht zit aan de buitenkant, en is bedekt met haarcuticula. Hoewel je ze niet kan zien, zit je haar vol met deze cuticula, over de gehele lengte. Deze cuticula kunnen min of meer opgeheven worden. Het niveau waarop de cuticula tot de schacht gericht zijn, is de haarporositeit. Gezond haar bestaat uit cuticula die dicht bij elkaar zitten.

Welke types porositeit zijn er?

In theorie kunnen cuticula op talloze manieren worden verheven. Als je dit in micrometers zou meten, dan zouden er heel veel verschillende porositeiten zijn. Om het wat simpeler te maken, zijn er drie basistypes vastgesteld, waarvan de porositeit gemakkelijk te bepalen is.

Lage porositeit haar, in theorie het meest gezonde type. Dit haar is niet broos en mat, noch kroezend. Meestal is dit haartype erg donker en stijl. Het is karakteristiek voor Aziatische vrouwen. Dit haar is glad, omdat de cuticula dicht zijn. Dit maakt het haar echter wel moeilijk te stijlen. Vastbinden en krullen zijn bijna onmogelijk. Dit haar kan erg zwaar worden, vooral omdat het erg moeilijk is om de goede cosmetic en behandelingen voor dit haar te vinden.

Gemiddelde porositeit haar, karakteristiek voor vrouwen over de hele wereld. Dit haar is niet zwaar beschadigd, maar ook niet gezond. Dit haar is zwak dankzij styling, onvoldoende zorg, ziektes, hormonale veranderingen, of zelfs externe factoren. Het haar kroest snel als het wordt blootgesteld aan vocht, het is golvend en kan lijden aan dode punten en roos. Daarnaast is dit haar vaak onvoldoende gehydrateerd en gevoed.

Hoge porositeit haar, extreme beschadigd en droog. Dit haartype lijdt aan de meeste schade. Je zou kunnen zeggen dat het op het randje zit van een tragedie. Je kunt het haar gemakkelijk onderscheiden door de dode punten, verbleekte kleur, dofheid, broosheid en stijfheid. Dit haar doet meestal meer denken aan een pruik dan aan natuurlijkhaar, omdat het vaak kroest, geen glans heeft en ruw aanvoelt. Haar met een hoge porositeit heeft meestal veel zorg nodig.

Is haarporositeit altijd hetzelfde?

Nee. Het is goed om te onthouden dat haarporositeit alleen de huidige staat van je haar beschrijft. Als je haar een gemiddelde porositeit heeft, is het gemakkelijk om hier een hoge porositeit van te maken. De conditie van je haar verandert, afhankelijk van de manier waarop je het verzorgt. Haarzorg, haaroliën met passende cosmetica en voorzichtige styling kunnen de conditie van je haar verbeteren. Dan gaat je haarporositeit er ook op vooruit. Aan de andere kant kan een gebrek aan haarzorg zorgen voor het tegenovergestelde, dus een verhoogde haarporositeit en een verslechtering van de conditie.

Welke porositeit heeft jouw haar?

Het bepalen van de porositeit kan gemakkelijker zijn dan je denkt. Er zijn verschillende manieren die je kunnen helpen met de identificatie van je haartype, zodat je de juiste producten voor jouw haar kunt kiezen.

  • De beste manier is om je haar te bekijken, op de manier zoals hierboven beschreven. Broos, krullend haar met dode punten heeft een hoge porositeit. Stijl, zwaar en moeilijk te stijlen haar heeft een lage porositeit.
  • Je kunt ook een watertest uitvoeren. Plaats hiervoor een stukje haar in een glas met schoon water. Als je haar snel zinkt, is de porositeit hoog. Haar met een lage porositeit zal op het water drijven of na een langere tijd zinken.
  • De meest betrouwbare methode om je haarporositeit vast te stellen, is onder de microscoop. Als je je precieze haarporositeit wilt weten, kun je langsgaan bij een haarkliniek.

Waarom zou je je haarporositeit willen weten?

Als je je haarporositeit weet, kun je de benodigdheden van je haar bepalen. Op deze manier weet je of je haar meer bescherming of genezing nodig heeft. Het verheven van de cuticula is ook belangrijke informatie voor behandelingen met haarolie. Voor haar met een lage porositeit zijn boters met kleine deeltjes beter, terwijl je voor haar met een hoge porositeit beter kunt kiezen voor oliën met genezende krachten en grotere deeltjes.